С футболна среща между сътрудниците в музеите на Ватикана и представители на папската швейцарска гвардия беше отбелязан 500 юбилей от началото на музейното дело към Светия престол, предаде АФП.

Демонстративната игра се състоя на спортната площадка, разположена до стените на катедралата „Свети Петър" в Рим.

Междувременно държавният секретар (премиерът) на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне заяви в Аласио, че не изключва възможността Светият престол да сформира футболен отбор.
За целта папството трябва да представи пред УЕФА писмено заявление с кандидатурата си.

На насрочения за след месец форум на европейската футболна федерация Ватикана може да стане временен член до вземането на окончателното решение през 2008 г.

Ако всичко върви нормално отборът на Божия наместник на земята може да дебютира на Европейското първенство в Италия през 2012.

За целта Светият престол трябва да има стадион, отговарящ на изискванията на УЕФА и да провежда шампионат.

Ватикана няма да е единствената държава-джудже в Европа с национален отбор.
Сан Марино, Лихтенщайн, Андора и Файорските острови се състезават в първенства.

Анализатори припомнят, че футболният отбор няма да първата екстравагантност на Светия престол, след като папа Бенедикт XVI беше модел в календар за 2007 г., озаглавен "Заедно: една година с папата", а преди това взриви клерикалния мир с модните си увлечения по „Прада".

Освен това ЕС разреши през 2001 г. на нечленуващите в него държави джуджета Ватикана, Монако и Сан Марино да секат символично количество монети с изображения на националните си символи. Ватикана има право на емисия от 1 млн. евро.

Ватиканските музеи (Musei Vaticani) са обществени музеи към Светия престол.

Тяхното начало е поставено около колекцията на скулптури, събрани от папа Юлий II (1503-1513).
В днешни дни Ватиканските музеи са комплекс от отделни сбирки на понтифиции, чиито патрони са папа Клемент XIV (1769-1774) и папа Пий VI (1775-1799).

Сикстинската капела и Стаите на Рафаело са задължителните спирки при обиколката на Ватиканските музеи.