Великата китайска стена е обявена за едно от „новите" седем чудеса в света на церемония в португалската столица, информира АФП.

Другите „нови" чудеса са Тадж Махал в Индия, Колизеумът в Рим, статуята на Христос в Рио де Жанейро, древният град Петра в югозападната част на Йордания, пирамидата в Чичен Ица в Мексико и светилището Мачу Пикчу в Перу.

Частна швейцарска фондация започна проучване през януари. Хора от целият свят са имали възможността да гласуват чрез интернет и по телефона за 21 избрани местности и техните „чудеса". Проучването е събрало около 90 млн. гласа.

Кампанията за обявяване на 7-те нови чудеса на света бе лансирана от швейцарския турист и режисьор Бернар Вебер, след като през 2001 г. талибаните разрушиха двете гигантски статуи на Буда в долината Бамиян в Афганистан. Идеята на инициативата бе да се стимулира културният диалог и взаимният културен респект.

Седемте чудеса, който ние познаваме до този момент, за първи път са написани и оценени, като най-великите човешки творения, от Антипатър от Сидон, който е бил главен библиотекар в Александрийската библиотека.

По-късно има редица предложения за попълване на този списък. Едва сега обаче той е променен. Древните чудеса на света са Египетските пирамиди (днес Египет), Висящите градини на Семирамида (дн. Ирак), статуята на Зевс Олимпийски от Фидий, Храмът на Артемида в Ефес (дн. Турция), Мавзолей в Халикарнас (дн. Турция), Родоския колос и Александрийският фар.
Древните 7 чудеса на света са съществували преди повече от 2000 години и всички са били в региона на Средиземно море. От тях само пирамидите в Гиза са се запазили и до днес.
От днешните нови 7 чудеса на света 3 са в Латинска Америка