Нови изследвания са установили, че яденето на ябълки всеки ден може да намали риска от пет различни вида рак. Учените са открили, че има много по-малка вероятност онези, които ядат най-малко по една ябълка дневно да получат рак на белия дроб, червата, устата, храносмилателния тракт и гърдата, отколкото хора, които рядко или никога не ядат от този плод, пише „Дейли мейл”.

Прегледът на над 40 предишни научни труда от експерти от Университета в Перугия в Италия, е установил, че най-големите ползи се виждат при рака на стомаха и хранопровода. Според някои данни ябълките могат да намалят наполовина риска от тумор.

Процентът на тумор на белия дроб сред феновете на ябълките бил с около 25 % по-нисък, докато случаите на рак на гърдата били намалени с една пета.

Учените са предприели последния преглед, за да опитат да посочат дали ябълките, един от най-широко консумираните плодове по света, играят значителна роля в превенцията от тумори.

„Заради специфичния химически състав и включените потенциални молекулярни механизми е възможно някои видове плодове и зеленчуци да са много по-силно свързани с риска от рак, отколкото други”, обясняват учените.

Те допълват, че интересът им е бил привлечен от ябълките, тъй като те са най-консумираният плод в европейските страни и богат източник на фитохимикали.

В доклад за резултатите учените казват: „Това дава убедителни доказателства за защитната способност на ябълките срещу рака на белия дроб, червата, устата, храносмилателния тракт и гърдата”.

Повече изследвания са нужни, за да се изяснят ефектите в други анатомични части.