Всеки знае, че чипсът не е диетичен. Ала сега експерти предупреждават, че твърде честата консумация на обикновени картофи под всякаква форма – печени, варени или като пюре – може потенциално да бъде лошо за нашето здраве.

Ново изследване твърди, че яденето на картофи четири пъти седмично може да бъде вредно и допринася за състоянието, което причинява инсулти и инфаркти, най-големите „убийци” на българите (и не само).  

Проучването, цитирано от „Гардиън”, е първото, което идентифицира картофите като основен източник на високото кръвно налягане.

„Установихме с висока степен на сигурност, че по-високият прием на печени, варени, пържени или във вид на пюре картофи е свързан с увеличен риск от хипертония”, посочват учените, базирани в американския град Бостън.

Жените са особено изложени на опасност, въпреки че изследването е установило, че и двата пола са засегнати.

Британският в. „Гардиън” отбелязва, че констатациите на учените са предизвикателство към съветите на британските официални здравни власти за това, какви храни британците трябва да ядат по здравословни причини – понастоящем хората са насърчавани към основни храни като картофи, тестени изделия, ориз и хляб.

Въпросните учени обаче съветват картофите да бъдат замествани възможно най-често с несъдържащи скорбяла зеленчуци като начин да се храним здравословно. Любопитното е, че те не са открили връзка между яденето на чипс и повишен риск от високо кръвно налягане. Обаче учените не измерват приема на сол на хората, който може да повлие на техните констатации.