Японската алкохолна напитка саке бе включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщава Асошиейтед прес.
Оризовото вино играе решаваща роля в кулинарните традиции на Япония.
За разлика от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, който включва обекти, считани за важни за човечеството, нематериалното културно наследство назовава продукти и практики на различни култури, които заслужават признание.
Сакето се счита за божествен дар и е от съществено значение за социалните и културни събития в Япония, заяви японският посланик в ЮНЕСКО Такехиро Кано.
Основните съставки на сакето са няколко: ориз, вода, мая и коджи, оризова плесен, която разгражда нишестето до ферментиращи захари, както прави малцуването при производството на бира.
Оризът, който има огромна маркетингова сила като част от по-широката културна идентичност на Япония, е ключът към алкохолната напитка. За да бъде даден продукт категоризиран като японско саке, оризът трябва да е японски.