Златен ЕзопЮжнокорейският плакатист Кумнам Бек е тазгодишния носител на на голямата награда на 16-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата Габрово 2003. Статуетката "Златният Езоп” беше връчена на лауреата от нейния автор скулпторът Георги Чапкънов.

Наградата на Габрово – статуетка “Гаскар”, журито присъди на скулптора Димитър Рашков, а специалната награда за карикатура на Министерството на културата спечели Флориан Дору Крихана от Румъния.

Наградите бяха връчени в в Дома на хумора и сатирата в Габрово, в присъствието на президента Георги Първанов. Държавният глава беше признат за истински габровец, а кметът на Габрово Богомил Белчев му връчи диплом за съучастие.

Кметът подари на Георги Първанов и статуетката "Габрово - столица на хумора". Неин автор е 34-годишният местен скулптор Адриан Новаков. Статуетката изобразява земно кълбо, върху което се е изгърбила габровска котка без опашка.

Приемам дара като доверие на кредит, каза президентът. Държавният глава допълни, че се надява признанието за истински габровец да убеди съпругата му в неговата пестеливост.

Досега госпожа Първанова твърдеше, че харча с широка ръка семейния бюджет, пошегува се Георги Първанов.