Депутатите в Тайван забраниха яденето на кучета и котки, след като е нараснал натискът за по-хуманно отношение към животните след поредица случаи на жестокост, които са довели до обществено възмущение, съобщава "Франс прес".

Парламентът е приел законодателството за забрана на консумацията, покупката и притежанието на кучешко и котешко месо, като нарушителите могат да бъдат глобени с до 250 хил. тайвански долара (8 170 американски долара).

Законът също така увеличава драстично санкцията за убиване или малтретиране на животни до максимум две години затвор и тежка глоба от 2 млн. тайвански долара, а за рецидивистите глобата е повече от 4 млн. тайвански долара.

"Това показва, че Тайван е общество, постигнало напредък в хуманното отношение към животните", изтъкнал депутатът, който е предложил законодателната промяна.

Подобно на други азиатски държави, консумацията на кучешко месо е била често срещата в Тайван преди десетилетия и въпреки че много по-рядко се среща сега, има спорадични информации за магазини, хванати да продават кучешко месо през последните години.

Също така множество нашумели в медиите случаи на насилие върху животни са предизвикали дълбока обществена загриженост и искания за по-строги закони за защита.

Миналата година армията е била принудена да се извини, след като видео, показващо трима войници, измъчващи и душащи бездомно куче до смърт с желязна верига, предизвика няколко улични протеста.

А през 2014 г. мъжки хипопотам, който бил известен с редовните си представления в частен зоопарк в централната част на Тайван, е починал след счупване на крайник и претърпявайки други наранявания по време на транспортирането му, което предизвика обществено недоволство.