Консумацията на големи количества плодов сок може да повиши риска от рак. Това показва ново голямо проучване, което е установило връзка между редовната консумация на всички видове сладки напитки и вероятността от развитие на болестта.

Проучването, проведено във Франция, е първото голямо изследване, което открива специфична връзка между захарта и рака. Подсладените напитки като кола, лимонада и енергийни напитки са свързани със затлъстяване, което е причина за рак, но френските изследователи предполагат, че може да има и други причини, поради които захарта може да го предизвиква.

Изследването, публикувано в сп. BMJ, установява, че връзката с рака е също толкова силна с плодовите сокове, колкото е и с колата. "След като групата от сладки напитки се раздели на 100-процентови плодови сокове и други подсладени напитки, консумацията на двата вида напитки се свързва с по-висок риск от рак", посочват учените.

Намаляването на количеството на сладки напитки, които консумиране, заедно с данъци върху захарта и ограничения върху маркетинга, могат да помогнат за намаляване на тежестта на рака, казват авторите. Това не означава, че изобщо не трябва да се пият от никого. "Както обикновено с храненето, идеята не е да се избягват храни, просто да се балансира приема", изтъква д-р Матилде Тувие, която е ръководила изследването, от Inserm, Френският национален институт по здравеопазване и медицински изследвания.

"Препоръката на няколко агенции за обществено здравеопазване е да се консумира по-малко от една напитка на ден. Ако консумирате от време на време подсладена напитка, това няма да е проблем, но ако пиете поне една чаша на ден, това може да повиши риска от няколко заболявания - тук, може би рак, но също и с високо ниво на сигурност, кардиометаболитни заболявания", предупреждава още Тувие.

Плодовите сокове са показали същата връзка с рака като колата. "Основният двигател на връзката изглежда е захарта, така че когато просто погледнем захарното съдържание на 100 мл, обикновена кока-кола или 100% портокалов сок например, са почти същите. Така че не е толкова странно, че наблюдаваме тази връзка за плодовите сокове", допълва Тувие.

Ала агенциите за обществено здраве посочват, че плодовите сокове все пак са малко по-добри, защото съдържат някои витамини и малко фибри.

Проучването е основано на наблюдения, така че не е възможно изследователите да заявят, че захарта е причина за рак. Авторите призовават за продължаване на изследванията по темата. Те казват, че са налице правдоподобни биологични механизми, като например ефектът на захарта върху висцералната мазнина, складирана около жизненоважни органи като черния дроб и панкреаса, нивата на кръвната захар и маркерите на възпалението, всички от които са свързани с повишен риск от рак.

В проучването са участвали 101 257 здрави възрастни французи, от които 79 на сто са били жени.