Преди около 66 милиона години динозаврите са владеели Земята. Но тогава огромен астероид, широк повече от 9 километра, се забива в плиткото море близо до днешно Мексико. Експлозията от него е била толкова огромна, че е довела до глобални земетресения, приливни вълни, пожари и дори отровни дъждове.

Освен това астероидът се ударил на едно от най-лошите възможни места, където скалите лесно можели да се "взривят". Той изхвърлил в небето огромни количества прах, които блокирали Слънцето за много месеци, а на Земята настъпила дълга, тъмна и мразовита зима.

Без слънчева светлина зелените растения загинали, последвани от растителноядните животни, които ги изяли, за да оцелеят, и месоядните, които изяли растителноядните. Учените смятат, че три четвърти от всички видове животни на Земята са били унищожени - включително повечето динозаври.

Но някои успели да оцелеят по различни причини.

Една от важните групи динозаври преминала през тежкия период, подпомогната от способността си да лети и да намира храна на далечни места. Перата им ги предпазвали от студа, а човките им позволявали да се хранят със заровени семена, открити в близост до мъртви растения. Удивително е, че тези оцелели динозаври са сред нас и днес. Наричаме ги птици.

Хомо сапиенс може да благодари на астероида, опустошил Земята преди 66 млн. години

Хомо сапиенс може да благодари на астероида, опустошил Земята преди 66 млн. години

Само 700 000 г. след масовото изчезване на динозаври, телесната маса на бозайниците нараства 100 пъти - впечатляващ еволюционен скок

Крокодилите са друга група, която е оцеляла след астероида. Очевидно е, че те не могат да летят, нямат пера и не ядат семена. Но пък са имали други тайни за успех.

Първо, телата на крокодилите използват много малко енергия. Те основно лежат, дишат бавно и имат много бавен сърдечен ритъм. Така могат да задържат дъха си под водата за повече от час. Също така могат да издържат без храна в продължение на месеци, а понякога и повече от година. Това им е било много полезно, когато след падането на астероида е станало трудно да се намери прехрана (например други животни).

Освен това, крокодилите живеят на места, където загубата на зелени растения не е от голямо значение - реки, езера и крайбрежия. Животните на тези места не се нуждаят толкова много от зеленина. Мъртвите растения и животински материали се измиват от околните земи, изяждат се от дребни същества, които след това се изяждат от по-големи същества, включително крокодили. Така че за разлика от динозаврите, живеещи на сушата, крокодилите в реката не биха измрели от глад веднага след като зелените растения загинат.

Източник: SciTechDaily.com

В САЩ откриха гигантски гризач от ерата на динозаврите

В САЩ откриха гигантски гризач от ерата на динозаврите

Подобният на бобър гризач би могъл да достига тегло от 100 кг