Жените от неолита, които са живели преди повече от 7000 г. в централна Европа, са имали необикновено силни ръце - като на съвременните шампионки по гребане, съобщава "Нешънъл джиографик".

Учени от университета в Кеймбридж смятат, че физическата сила на тези жени е резултат от работата им, която е била изцяло ръчна. Те са обработвали почвата, садили са семена, събирали са зърно и са го мелели на ръка с помощта на два плоски камъка.

Учените са установили това, след като са анализирали раменната кост, както и тибията - пищяла на крака, на 45 съвременни жени, които играят футбол, тичат и практикуват гребане. След това изследователите са анализирали група жени с по-заседнал начин на живот. След това са сравнили тези характеристики на скелета с вкаменели кости на жени от неолита.

"Сравнявайки костите на съвременни жени, трениращи интензивно, с тези на жени отпреди 7000 г., можем да предположим какви дейности са извършвали нашите далечни предшественички", обяснява Алисън Макинтош от университета в Кеймбридж, която е автор на изследването.

При сравнението се оказало, че ако тяхната тибия е сходна с тази на университетски шампионки по гребане, то тяхната раменна кост е с 11-16% по-здрава от тази на гребкините и близо 30% по-силна от тази на останалите студентски от Кеймбридж, които се занимават по-малко интензивно със спорт.