Репортери от британския всекидневник "News of the world" са успели да подкупят един от шофьорите на британското кралско семейство и да проникнат в лондонския гараж, където са паркирани автомобилите и каретата на кралица Елицабет Втора.

Това съобщава lenta.ru

Двамата журналисти, представили се за предприемачи от Близкия Изток, се срещнали с шофьора Браян Сирджасингх в петък. Той ги превел през полицейския пункт, охраняващ служебния вход на територията на Бъкингамския дворец и им показал кралските лимузини и карети. Той дори позволил на "бизнесмените" да поседят в колата на кралицата и да се снимат в нея.

Журналистите успели да снимат номерата на автомобилите и да изтръгнат от шофьора кодовите названия на двете коли, използвани от специалните служби.

На лош английски Сирджасингх разказал за недостатъците по защитата на автомобилите. В края той получил от журналистите плик с банкноти, като не пропуснал да се оплаче от ниската си заплата.

Представител на Бъкингамския дворец заяви за АФП, че информацията публикувана от"News of the world" ще бъде щателно проверена, тъй като всяко нарушаване на режимана сигурност в кралската резиденция се възприема като крайно сериозно. От "Скотланд Ярд" заявиха на свой ред, че са обезпокоени от случилото се.

Това не е първият случай на несанкциониран достъп до кралския дворец за последните години, припомня агенцията. През 2004г. журналист от "The Daily Mirror" започна работа в Бъкингамския дворец с фалшиви документи, а репортери на "The Sun" разказаха как успели да внесат бомба на приема по случай сватбата на принц Чарлс и Камила в двореца Уиндзор. Година по-рано, също в Уиндзор, преоблечен като Осама бен Ладен комик, проникна на празника за 21-я рожден на принц Уилям.