Швейцарският гигант ABB излиза от бизнеса със соларни инвертори, съобщиха от дружеството. Компанията е подписала споразумение с италианската FIMER, която ще придобие дейността. "Сделката ще подсили бъдещите перспективи на бизнеса за соларни инвертори и ще даде възможност на ABB да фокусира своето портфолио върху други развиващи се пазари", казват оттам.

От съобщението се разбира, че ABB ще плати на италианското дружество. Швейцарската компания, която оперира и в България, ще поеме разноски след данъчно облагане от приблизително $430 милиона, като около 75% от тях ще бъдат платени на FIMER от датата на сделката до 2025 година. Компанията очаква и други $40 милиона разходи, свързани с отделянето на бизнес направлението.

Бизнесът на ABB със соларни инвертори разполага с приблизително 800 служители в над 30 държави, с производствени и R&D бази в Италия, Индия и Финландия. Това включва бизнеса от Power-One, който бе придобит от дивизия "Автоматизация и дискретни процеси" на ABB през 2013 г. Бизнесът предлага всеобхватно портфолио от продукти, системи и услуги за различни видове соларни инвертори. Понастоящем той е част от бизнес направлението "Електроснабдяване и електрообзавеждане" на ABB и има приходи от приблизително 290 млн. щатски долара през 2018 г. при $743 милиона през 2012 г.

След приключване на сделката ABB очаква маржът на оперативната печалба EBITA за бизнес направление "Електроснабдяване и електрообзавеждане" да бъде положително повлиян от малко над 50 базисни пункта, подкрепяйки напредъка на бизнес направлението към неговия целеви коридор на маржа от 15-19%.

Финализирането се очаква през първото тримесечие на 2020 г. и ще бъде предмет на определени условия, включително финализиране на отделянето на предприятието и предварителните консултации с представителни органи на служителите.

ABB, която скоро ще има 5 завода в България

Компанията в топ 500 на най-големите в света, която скоро ще има 5 завода в България

И какво прави тя в двете си бази в пловдивската зона "Раковски"

Швейцарско-шведската група ABB е един от международните лидери в роботиката, индустриалната автоматизация, както и в производството на оборудване за електроснабдяване и електрообзавеждане. Компанията има над 130-годишна история и вече четвърт век е част от престижната класация Fortune Global 500, което я нарежда сред 500-те най-големи дружества по приходи в света с оборот от 27,6 милиарда долара за 2018 година.

Групата оперира на над 100 пазара, а един от тях е България. У нас компанията присъства още от 70-те години, а през 1996 година отваря и производство в страната. Днес, 23 години по-късно, групата на ABB има четири завода у нас и предстои да отвори пети. Два от тях се намират до Пловдив, един е в Севлиево, а скоро ще има и два в Петрич.