Министерството на отбраната на Индия започна процес за придобиване на шест не атомни подводници на стойност 500 милиарда рупии ($7,76 милиарда). За изграждането им е изпратил запитване до водещи световни производители.

Военноморският флот на Индия остро се нуждае от обновление. Числеността на неговите подводни лодки се е съкратила с 21 след 80-те години на миналия век - до 13 дизелови и две атомни подводници, едната от които клас "Акула" е взета на лизинг от Русия, е подчертал представител на министерството, цитиран от ТАСС.

Той е посочил, че имайки предвид китайският подводен флот от 65 единици, се е създал дисбаланс "будещ безпокойство".

Шестте подводни лодки тип P-751 ще се изработят в корабостроителницата на индийско частно предприятие, което ще бъде определено от правителство. А чуждестранният партньор ще бъде избран в условията на търг, съобщават от министерството.

Това ще бъде първият проект, осъществен по приетия модел за стратегическо партньорство, насочен към участието на частния сектор в отбранителната промишленост на Индия, отбелязват още от ведомството.

Според официални източници запитване за интерес към участие в търга е отправено към "Рособоронэкспорт" с ЦКБ МТ "Рубин", Mitsubishi Heavy Industries и Kawasaki Heavy Industries (Япония), Naval Group (Франция), Navantia (Испания), Saab (Швеция) и ThyssenKrupp Marine Systems (Германия).