Властите в Щатите дадоха своето съгласие за една от най-големите сделки в агробизнеса - тази за придобиването на производителя на семена Syngenta от китайското държавно дружество ChemChina, която е на стойност от 43 милиарда долара.

Федералната комисия по търговията обяви във вторник, че за извършването на споразумението, двете компании ще трябва да продадат свои активи в САЩ, съобщава Bloomberg. Все още се чака одобрението на Китай по него.

Американските и европейските регулатори извършиха сериозна проверка на сделката, като през миналата година Европейската комисия започна разследване по нея.

От Брюксел се притесняват, че трансакцията може да доведе до повишаване на цените и ограничаване на избора на продукти за растителна защита. До 18 април Комисията трябва да представи своето становище по споразумението. Двете корпорации очакват придобиването да бъде завършено до края на юни.

Споразумението, което беше обявено преди година, е част от трио мегасделки в глобалната агрохимическа индустрия. Другите две включват американските Dow Chemical и DuPont, заедно с германския концерн Bayer и Monsanto.