Година и половина след като българската "Софарма Трейдинг" купи част от сръбската "Лековит", най-голямото дружество в здравния сектор у нас обяви, че вече е собственик на 100% от сръбския дистрибутор на лекарства.

В официално съобщение до Българската фондова борса от компанията посочват:

"Софарма Трейдинг", компания номер едно по приходи в българския здравен сектор, прави следващата стъпка към разширяване на операциите си на сръбския пазар и се превръща в стратегически инвеститор в региона. Комапнията обяви придобиването на минотарния дял акции на д-р Драган Петрович в "Лековид" и така се превърна в собственик на 100% от ценните книжа в сръбския дистрибутор на лекарства.".

През лятото на 2017 година "Софарма Трейдинг" обяви плановете си за придобиването на "Лековит". Няколко месеца по-рано от дружеството обявиха, че ще поемат 40 милиона лева дълг с цел разширяване на дейността си у нас и в Сърбия.

"Софарма" купува водещ доставчик на лекарства в Сърбия

"Софарма" купува водещ доставчик на лекарства в Сърбия

Сделката предстои да бъде одобрена от антимонополния регулатор в Белград

Част от плановете на компанията тогава включваха купуването на аптеките от веригата "Фармастор", но сделката беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията.

"В търсене на мащаб и непрекъснат динамичен растеж, компанията започна регионална експанция, като навлезе на сръбския пазар през май 2015 година с първоначален план за навлизане на пазара с портфолио от ексклузивни брандове. През лятото на 2017 година последва придобиването на мажоритарен дял в най-бързо развиващият се дистрибутор на лекарства в Сърбия "Лековит"", са посочва още в съобщението до БФБ.

Цената на сделката за придобиването на останалата част от акциите на сръбското дружество не се посочва.

Българската "Софарма" разширява бизнеса си в Сърбия

Българската "Софарма" разширява бизнеса си в Сърбия

Компанията иска да стане стратегически инвеститор в региона