Най-малко 11 големи горски пожара бушуват в Арктическия кръг, а причината е горещото и сухо лято, съобщава "Гардиън".

Най-засегнатата държава, Швеция, призовава за спешна помощ партньорите си в Европейския съюз, тъй като пожарите са обхванали голяма част от територията й и наложиха евакуацията на четири общности.

Десетки хиляди са предупредени да останат по домовете си и да затварят прозорци и вентилационни отвори, за да избегнат вдишването на дим. Железопътният превоз е прекъснат.

Програмата "Коперник" за наблюдение на Земята, която дава ежедневна информация за пожарите в Европа, показва повече от 60 пожара в Швеция, като има огнища в Норвегия, Финландия и Русия.

Норвегия изпраща шест противопожарни хеликоптера в отговор на искането за помощ, а Италия праща в Йоребро, Централна южна Швеция, два Canadair CL-415s (които могат да пуснат 6000 литра вода с едно зареждане).

В Западна Швеция противопожарните действия са временно спрени в близост до артилерийски тренировъчни терени до гората "Авдален", поради опасност неексплодирали снаряди да се взривят от екстремната топлина.

Жителите на Упсала коментират, че могат да видят облаци дим и след 18 последователни дни без дъжд им е забранено паленето на огньове и барбекю в национални паркове.

"Това определено е най-лошата от последните години с горски пожари. Въпреки че пожари има всяка година, 2018 се очертават твърде много", коментира Майк Пийкок, изследовател и местен жител.

Увеличаващите се области на пожари изглежда като тенденция, тъй като в други северни региони като Гренландия, Аляска, Сибир и Канада се отчитат също все по-големи пожари.

Искрите идват от различни източници: барбекюта, цигари и все повече светкавици, които стават все по-чести, докато планетата се затопля. Шведските власти считат, че рискът от повече пожари през идните дни е "изключително висок" поради температурни прогнози, надвишаващи 30 ° С.

Голяма част от северното полукълбо е обхванато от необичайно горещо време през последните седмици, от Алжир до Калифорния и причинило пожари от Сибир до Йоркшир. Украйна е ударена особено тежко от горски пожари.

Европейската информационна система за горските пожари предупреждава, че условията за пожарна опасност вероятно ще бъдат крайни в голяма част от Централна и Северна Европа през следващите седмици.

Според официални представители на ЕС много от тазгодишните пожари са извън традиционната европейска пожарна зона на Средиземно море и все повече се случват в неочаквани моменти от годината.

2017 г. бе най-тежката година в историята на Европа, причинявайки унищожение на хиляди хектари гори и обработваеми земи в Португалия, Испания и Италия, до ноември. "Има ясни тенденции за по-дългите сезони на пожар и по-често срещани критични периоди в Европа, които водят до опасни пожари и ситуации", коментира представител на Европейската комисия.

Климатичните учени считат, че Арктика и други области, които някога рядко са подлагани на пожари, вероятно ще стават все по-уязвими. "Това, което виждаме с тази глобална гореща вълна, е, че тези зони на пожарна чувствителност сега се разширяват, с блатата в Северозападна Англия и сега тези шведски пожари са последствие от това", обяснява Винсент Гаучи, професор по глобална екологична промяна.

"И двете области са обикновено влажни, което позволява на гори и торфища да развиват големи въглеродни запаси. Когато такива въглеродни екосистеми са подложени на засушаване и топлина и има източник на запалване - светкавици или хора - ще се случат пожари", допълва той.