Тринадесет COVID-19 пациенти са загинали при пожар в болница в поредната трагедия, която засегна здравната система на Индия, докато тя се огъва под опустошителна вълна от заразени, информира "Франс прес".

Пожарът е избухнал в болницата в покрайнините на Мумбай около 3:00 часа сутринта местно време (00:30 часа българско), съобщи местен официален представител. Пожарът е бил потушен и причината за избухването му се разследва.

22 пациенти с COVID-19 в Индия починаха след прекъсване подаването на кислород

22 пациенти с COVID-19 в Индия починаха след прекъсване подаването на кислород

Трагедията се разрази на фона на борбата на Индия с втора вълна на коронавируса

"Вътре имаше 17 пациенти, когато в отделението за интензивно лечение на болница "Виджай Валлабх" избухна пожар, от които 13 загинаха, а четирима са преместени в други съоръжения", уточни служителят на пожарната Морисън Хавари.

Индийската система на здравеопазването отдавна страда от недофинансиране, а новата остра фаза на COVID-19 епидемията доведе до критичен недостиг на кислород, лекарства и болнични легла, което предизвиква отчаяни молби за помощ.

По-рано тази седмица 22 пациенти с COVID-19 загинаха в друга болница в същия щат, след като подаването на кислород към техните обдишващи апарати беше нарушено от изтичане.

А четирима пациенти загинаха, след като пожар избухна в частна болница в Махаращра по-рано този месец. През март пожар в клиника в Мумбай уби 11 души.

В Индия се бият за болнични легла и кислород след рекордни над 1700 починали

В Индия се бият за болнични легла и кислород след рекордни над 1700 починали

Министерството на здравеопазването съобщи, че 1761 души са починали