Индия, най-тежко засегнатата държава от коронавирус в света в момента, регистрира най-много починали за денонощие от началото на кризата. Големи части от страната са под блокада заради надигаща се втора вълна, информира "Ройтерс".

Министерството на здравеопазването съобщи, че 1761 души са починали през последния ден, с които стават общо 180 530 жертви.

Ню Делхи наложи блокада за 6 дни след рекорден скок на заразените в Индия

Ню Делхи наложи блокада за 6 дни след рекорден скок на заразените в Индия

Здравната система е на ръба на колапс

САЩ са с най-много жертви в света от коронавируса - 567 538, макар че експерти вярват, че реалният брой на жертвите в Индия е далеч по-голям от официалните данни.

Американските Центрове за превенция и контрол на заболяванията съветват да се избягват пътувания до Индия, докато премиерът на Великобритания Борис Джонсън отмени планирана визита в Ню Делхи за следващата седмица. Британското правителство добави Индия към "червения списък".

Няколко населени места в Индия вече съобщават за далеч по-голям брой кремации и погребения съобразно протоколите за коронавирус от официалната статистика за жертвите на вируса.

Индия с пореден рекорд за заразени с коронавируса

Индия с пореден рекорд за заразени с коронавируса

Това е осмият рекорден дневен ръст през последните девет дни

Криза в болниците принуди хората да се бият за легла, кислород и лекарства. Лекари предупредиха, че недостигът неизбежно ще доведе до повече починали.

За последното денонощие Индия регистрира 259 170 нови инфекции, шести пореден ден над 200 000. Страната е близо до рекорда от САЩ през януари, когато бяха регистрирани близо 300 000 нови случая за денонощие. Индия има повече от 15 милиона заразени, което я нарежда на втора позиция след САЩ.

До момента 109,6 милиона индийци са получили първата доза от ваксина. На 5 април бяха поставени 4,5 милиона дози за ден, но средно се поставят по 2,8 милиона.