Армията на Израел уби трима висши командири на "Ислямски джихад" - втората най-мощна въоръжена групировка в ивицата Газа, която е под контрола на ислямистката въоръжена групировка "Хамас".

40 самолета са участвали във въздушните удари.

Здравен служител в Газа съобщи, че най-малко 13 души са загинали, а 20 са били ранени при израелската атака, която порази жилищни райони в гъсто населената ивица, в която на площ от 365 квадратни километра живеят 2,3 милиона палестинци.

Говорител на израелската армия посочи, че се проверяват твърденията за цивилни жертви.

Атакувани са 10 обекта за производство на оръжия, като цехове за производство на ракети и завод за бетон, използван за тунели, както и военни комплекси, принадлежащи на терористичната групата.

С настъпването на утрото над Газа израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че армията е постигнала целите си.

От своя страна, "Хамас" и "Ислямски джихад" заплашиха с ответни действия.

В очакване на ракетен обстрел в заради извършената атака, израелската армия призова гражданите, живеещи в градове на около 40 км от Газа, да останат близо до бомбоубежищата от 2.30 часа сутринта във вторник до 18.00 часа в четвъртък, 11 май.

На свой ред палестинският премиер Мохамад Щайех заяви, че израелското правителство начело с Бенямин Нетаняху използва ситуацията в ивицата Газа като начин да отвлече вниманието на обществеността от собствената си институционална криза.

Договорено е примирие между Израел и Ивицата Газа

Договорено е примирие между Израел и Ивицата Газа

Засега то се спазва

По негови думи последните въздушни удари, извършени от Израел срещу Газа, са акт на "агресия" и "организиран държавен тероризъм" и "превод на практика на доктрината за убиване, изпепеляване и геноцид , която властимащите в Израел отдавна изповядват".

Той призова ООН да осъди Израел за действията му и да не позволи на лидерите му да "избегнат възмездието".

Турското външно министерство също осъди действията на Израел и призова властите да прекратят насилието в ивицата Газа, за да се избегне ескалация на напрежението в региона.

Газа изстреля ракети срещу Израел след смъртта на палестински активист

Газа изстреля ракети срещу Израел след смъртта на палестински активист

Хадер Аднан е починал след 3 месеца гладна стачка в израелски затвор