Мощно земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер удари популярния туристически остров Ломбок в Индонезия, като засега се съобщава за 14 загинали, предаде "Ройтерс".

Местните селяни са били разбудени и са побягнали извън жилищата си, за да избегнат рухването на сгради.

След земетресението, което е разтърсило острова рано сутринта тамошно време, когато много хора все още са спели, са ранени 162 души и хиляди повредени жилищни сгради. 

Електричеството е било прекъснато в най-тежко засегнатия район Сембалун, което е рядко населен район с оризови насаждения.

Трусът е задействал голямо свлачище в планината Ринджани, като районът е временно затворен за алпинисти. Властите още проучват последиците от земетресението.

30-годишна жена от Малайзия, която е била на туризъм в района, е сред загиналите.

"Хората се събират по улиците и в празни полета, за да избегнат рушащи се сгради", отбеляза представител на местните служби за спешно реагиране, като допълни: "Основният фокус сега е евакуацията и спасяването. Някои от ранените все още се намират на лечение в болници."

В Сембалун е монтирана палатка, в които се лекуват ранените, защото местната болница е повредена, а хората в критично състояние са отведени в други болници.

"Случи се толкова внезапно около 6 часа сутринта. Изведнъж всичко просто рухна", обясни местен жител, като допълни: "Детето ми беше в къщата, за щастие оцеля."

Видео кадри от мястото показват линейки по улиците в Ломбок, а много къщи са толкова повредени, че стърчат само части от тухлени стени.