16 масови гроба са открити в Синджар в Северен Ирак, откакто градът бе освободен от „Ислямска държава”. Това съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от ООН. Организацията даде детайли за грубото нарушаване на човешките права от екстремистката групировка.

Агенцията на ООН за човешките права каза, че цивилни са били отвличани, изгаряни и обезглавявани в контролираните от „Ислямска държава” райони. Имало широко разпространение на атаки срещу сунити, заподозрени за подпомагане на джихадистите.

Ние получихме данни, че в Синджар са открити 16 масови гроба, съдържащи телата на лица, убити от „Ислямска държава”, заяви говорителят на правозащитната организация на ООН.

Не е ясно колко тела са открити в гробовете и където точно в Синджар се намират те, обясниха още от ООН.

„Ислямска държава” превзе Синджар през август миналата година и извърши брутални кланета, поробване и изнасилвания. Обект на насилията на джихадистите беше малцинството язиди. ООН описа нападенията срещу язидите като възможен геноцид.

Кюрдските сили, подкрепяни от въздушните удари на водената от САЩ коалиция, си възвърнаха Синджар от ръцете на джихадистите с мащабна операция на 13 ноември.

От ООН предупредиха, че много от сунитските арабски общности в части на Ирак, възвърнати от ръцете на „Ислямска държава”, страдат от увеличаващо се нарушаване на човешките права. Те се сблъскват с увеличаваща се дискриминация, тормоз и насилие от други етнически и религиозни групи, които ги обвиняват в подкрепа на „Ислямска държава”.