Силно, плитко земетресение събори сгради и повреди други на гъсто населения основен остров Ява в Индонезия в понеделник, отнемайки живота на най-малко 56 и ранявайки стотици, докато хора се втурнаха по улиците, някои покрити с кръв и бели отломки., предава Associated Press.

По последна информация на "Ройтерс" броят на жертвите е нараснал до 162 души.

Геоложкият институт на САЩ съобщи, че трусът с магнитуд 5,6 по Рихтер е бил с център в района Чанджур в провинция Западна Ява на дълбочина 10 километра (6,2 мили).

Земетресението е станало в 13:21 часа местно време (8:21 часа българско време) в индонезийската провинция Западна Ява, на 38 километра изток-югоизточно от град Богор с население от над 800 хиляди души и на 75 километра югоизточно от столицата Джакарта. Това показва справка на страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). 

"Има 46 загинали в регионалната болница в Чанжур и около 700 ранени. Мнозина бяха ранени, защото бяха ударени от срутващи се сгради", каза шефът на Националната агенция за смекчаване на бедствията.

Съобщава се за няколко свлачища около Чанджур. Десетки сгради са повредени, включително ислямски интернат, болница и други обществени съоръжения, посочва агенцията.

Все още се събира информация за жертвите и щетите, се казва в изявление.

Земетресението е усетено силно в по-голямата част на Джакарта. Високи сгради в столицата се разлюляха и някои бяха евакуирани.

"Трусът беше толкова силен. Моите колеги и аз решихме да излезем от нашия офис на деветия етаж, използвайки аварийните стълби", каза Види Примадания, служител в Южна Джакарта.

Силно подводно земетресение с магнитуд 6,9 разтърси Западна Индонезия

Силно подводно земетресение с магнитуд 6,9 разтърси Западна Индонезия

Не е издадено предупреждение за цунами