Най-малко 19 младежи са загинали при пожар в ученическо общежитие в Гвиана, съобщиха официални лица в понеделник, а гневът в малката южноамериканска страна заради трагедията нараства.

Все още не е известно как е започнал пожарът в неделя в общежитието, в което са настанени момичета на възраст 11-12 и 16-17 години, заяви при условие за анонимност човек, който е помагал на службите за спешна помощ.

Сградата е изпепелена от огъня.

"Четиринадесет младежи загинаха на място, а петима починаха в областната болница в Махдия", се казва в изявление на пожарната служба.

По-рано правителството съобщи, че 20 души са загинали при пожара в средното училище в Махдия, централна Гвиана.

Гвиана, с население от 800 000 души, е единствената англоговоряща страна в Южна Америка. Тя е бивша холандска и британска колония, която наскоро откри, че притежава най-големите в света запаси от петрол на глава от населението.

След трагедията през уикенда повече от дузина деца получиха болнично лечение на място, а шест тежки случая бяха транспортирани със самолет до столицата Джорджтаун.

"Две деца остават в критично състояние, а четири лекуват тежки наранявания в резултат на инцидента", допълват от пожарната.

В сградата е имало 63 ученици, когато е избухнал пожарът.