Повече от 90% от европейците очакват Европейската комисия да се мобилизира и да помогне при бедствия, съобщи българският еврокомисар Кристалина Георгиева и допълни, че за нея отговорността е голяма, за да може да отговори на очакванията на хората.

85 хиляди души средно загиват за една година в следствие на бедствия по света, заяви Георгиева и посочи, че това е равносилно на населението на град като Велико Търново или Ямбол. 230 милиона души са засегнати от бедствия, а щетите възлизат на около 70 милиарда евро годишно, което е повече от два пъти БВП на България.

За последните 35 години честотата на бедствията и тяхната сериозност са се увеличили близо 5 пъти, уточни еврокомисарят.

2010 г. Кристалина Георгиева определи като особено показателна, тъй като се е доказало, че на България не й е даден маловажен ресор, както се твърдеше при избора й.

Страната ни е помогнала при земетресенията в Хаити и Чили, пожарите в Русия, замърсяването в Унгария, вулканичното изригване през април и нефтения разлив в Мексиканския залив.

В тази връзка, Европейската комисия и в частност Кристалина Георгиева предлагат по-ефективна методика за реакция при бедствия и аварии. Целите й са да се намалят жертвите и щетите от бедствия, това да се направи ефективно и бързо, като се изготвят ясни планове, определят се ресурси и се направи предварителна подготовка на определени сценарии за типовете бедствия и предварително се определят ресурсите, необходими за справянето с тях.

Стандартизирани екипи и оборудване във всяка страна-членка на ЕС ще действат на принципа на легото - ще се сглобяват и свързват в зависимост от нуждите за реакция, обясни още Кристалина Георгиева.

Комисията предлага да бъде създаден европейски капацитет за реакции при бедствия - група, в която доброволно да участват служби за спешно реагиране от държавите-членки на ЕС.

Предвижда се и създаването на европейски център за спешно реагиране, който да обедини ресурсите на кризисните звена за хуманитарна помощ и за гражданска защита. При нужда, центърът ще изпраща предупреждения и ще координира защитата в ЕС при бедствия.

Предлаганата нова стратегия не се опира на нови структури, а цели подобряване на вече съществуващите механизми и инструменти за координация и реакция при бедствия.

България има много добре подготвени кадри, но не ни достига съвременно оборудване, обясни еврокомисарят. Тя посочи, че в Монтана работи уникална база за подготовка на кадри за гражданска защита. В базата могат да се обучават и кадри на страните-кандидатки за членство в ЕС, заяви Георгиева и допълни, че по този начин базата в Монтана ще има регионално значение.

Георгиева разказа какви са стъпките, по които трябва да се премине, за да се въведат предложенията и те да започнат да действат на практика. Първата стъпка вече е успешно премината - новата политика вече е одобрена от ЕК. До края на тази година страните-членки на ЕС трябва да заявят своята подкрепа за предложението, а следващата година предстои Европейския парламент да приеме правната рамка и да определи колко ще струва реализацията на проекта.

Над един милиард евро е дала Европейската комисия тази година за справяне с бедствия и аварии. „Тази година беше уникално тежка", заяви еврокомисарят.

Кристалина Георгиева посочи, че бюджетът на ресора й е 800 млн. евро за хуманитарна помощ и около 25 млн. за координация на европейските системи за гражданска защита.

„В 9 от последните 10 години тези 800 млн. доникъде не стигат и трябваше да се обърнем към резерва на Европейската комисия", заяви Кристалина Георгиева.

Тя посочи, че планираните разходи за ресора й през следващата година са също около 1 млд. евро. Тя обаче прогнозира, че през следващата година ще стигнат 25-те млн. евро за координация на системите на гражданската защита.

Проблемът в Унгария все още се оценява, все още стои въпросът дали инспекцията там работи добре, посочи Кристалина Георгиева и уточни, че този проблем го има и в България. Компанията, виновна за разлива, е направила застраховка на стойност около 40 хил. евро за публични щети, което е крайно недостатъчно, коментират еврокомисарят.

Европейската комисия ще следи дали в Унгария е достатъчно силно законодателството по въпросите на екологията. Ще се обсъжда и дали трябва да се въведе застраховане, пропорционално на опасността от риск.

Кристалина Георгиева апелира да се научим да спазваме законите, които имаме в момента преди да се обмисля въвеждането на нови. Тя коментира и как ЕК се справя с проблемите в Хаити. По думите й, комисията не дава пари, а дава храна, вода, подслон, и медицинска помощ, като по този начин се намалява рискът от злоупотреби.

Георгиева ще посети Хаити през следващия месец, за да провери докъде върви възстановяването от земетресението. „Това земетресение не е най-големият проблем на Хаити", убедена е Георгиева след многократните си посещения в поразената от трусовете страна.

В Хаити няма развитие, страната се управялва лошо, хората нямат работа, нямат надежда и за бъдещето, посочи българският еврокомисар. По думите й, ще трябва много време, за да се види голяма промяна в страната.

Кристалина Георгиева разказа, че местните хора я съветвали да не дава пари на правителството. Тя посочи, че основен проблем там е липсата на институционален капацитет.