Изминалата 2010 година е втора по брой на природните бедствия за последните 30 години и е сред шестте, донесли най-големи загуби за застраховането от 1980 г. насам. Това сочи анализ на Munich Re, публикуван на сайта на компанията и цитиран от money.bg

В общата картина доминират тежките земетресения с рядко наблюдавани през последните десетилетия степени и големият брой катастрофи, свързани с времето и климата.

През отминалата година са били регистрирани общо 950 природни катастрофи, 90% от които са метеорологично обусловени.

Броят им значително надхвърля средногодишната стойност от 785 бедствия за последните 10 години. Общите загуби от тях се изчисляват на около 130 млрд. щатски долара, 37 млрд. от които са били застрахователно покрити. Близо 295 хил. са загиналите в резултат на бедствия за изминалата година.

Почти половината загуби са причинени от петте големи бедствия за изминалата година - земетресенията в Хаити, Чили и Китай, горещата вълна в Русия и наводненията в Пакистан. На тях се дължи и основна част от смъртните случаи.

Едно от най-разрушителните земетресения за последните 100 години, трусът в Хаити отне живота на 220 000 убити. Повече жертви е имало само при земетресение в Китай през 1976 г. По-скъп обаче се оказа трусът в Чили, при който беше освободена 500 пъти повече енергия, отколкото в Хаити. Загубите достигнаха 30 млрд. долара, 8 млрд. от които са били застраховани.

Наводнението в Пакистан пък е струвало изключително високата за развиваща се държава сума от 9.5 млн. щатски долара. С 19 тропически циклона 2010 година записва и един от най-суровите сезони на ураганите през последните 100 години.

Най-много природни катастрофи са станали на Американския континент - 365, и в Азия - 310, 120 са бедствията в Европа, 90 в Африка и 65 в Австралия и Океания.