Около 7 млн. души са били прогонени от домовете си от екстремни метеорологични събития през първата половина на 2019 г., което прави настоящата година една от най-катастрофалните в историята. Това показва нов доклад на Центъра за наблюдение на вътрешните разселвания, съобщава ДПА.

Центърът публикува доклада, който включва бедствията, случили се до средата на годината, и който черпи данни от правителствата, хуманитарните агенции на ООН и информации в медиите за вътрешните разселвания, регистрирани между януари и юни 2019 г.

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

100 пъти увеличение на щетите от супербури и 280 млн. разселени

В доклада се изтъква, че екстремното време, свързано с бури и наводнения, е задействало рекордните нови разселвания на 7 млн. души.

След като втората половина от годината е по-предразположена за опасни метеорологични събития, се очаква броят на разселените хора да се утрои до края на годината до около 22 млн. души.

"Това ще превърне 2019 г. в една от най-ужасните години в историята за този вид разселване", подчертават от Центъра за наблюдение на вътрешните разселвания.

Докладът цитира бедствия като циклона "Фани", който наложи евакуацията на милиони хора в Индия и Бангладеш, както и циклона "Идай", който предизвика масово опустошение в Мозамбик, Малави, Зимбабве и Мадагаскар.

43 са жертвите на урагана „Дориан” на Бахамите

43 са жертвите на урагана „Дориан” на Бахамите

Канада е издала предупреждение за приближаващия ураган

Допълва се, че наводненията са били подобно опустошителни. В Иран около 90 на сто от страната бяха засегнати от наводнения през тази година.

"В днешния променящ се климат, масовото разселване, предизвикано от екстремните метеорологични събития, се превръща в норма", подчертават от Центъра за наблюдение на вътрешните разселвания.

Директорът на центъра Александра Билак призова за повече международни действия, за да се обърнат тенденциите и да се подкрепят милионите, разселени всяка година.

"Трябва да инвестираме в устойчиво развитие и адаптиране към климатичните промени", настоява Билак, допълвайки: "Само тогава ще можем да намалим катаклизмите, травмите и обедняването, от което страдат много милиони хора всяка година."