Европа преживя най-горещата си година в историята през миналата 2020 година, докато Арктика претърпя лято на екстремни горски пожари, отчасти заради малката снежна покривка, след като въздействието на климатичните промени се засили. Това съобщиха от службата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник", цитирани от "Ройтерс".

Докато световните лидери се подготвяха да обявят плановете си за борба с климатичните промени на предвожданата от САЩ среща по-късно днес, учени от ЕС излязоха с остро напомняне, че въздействията на един по-топъл свят вече са тук.

2019 година е втората най-гореща за ЕС в историята

2019 година е втората най-гореща за ЕС в историята

Последните пет години са най-горещите в историята

Средната годишна температура в Европа през 2020 г. е била най-високата в историята и най-малко 0,4 градуса по Целзий над следващите пет най-топли години - всички от които са през последното десетилетие, уточниха от "Коперник".

"Температурите се увеличават през всички сезони в Европа", отбеляза Фрежа Вамборг, старши учен в "Коперник".

Измерването на температурите от "Коперник" датира от 1950 г. Но миналата година е била и най-горещата в Европа и в сравнение с масивите от данни, чието начало е поставено през 1850 г.

Западна Европа се подготвя за нова гореща вълна с рекордни температури

Западна Европа се подготвя за нова гореща вълна с рекордни температури

Метеоролозите прогнозират нови високи температури в редица западноевропейски държави

Това беше най-горещата регистрирана зима, с 3,4 градуса по Целзий над средната температура в Европа през зимата, регистрирана в периода 1981-2020 г.

Това беше и най-топлата есен в Европа, докато летните горещи вълни не бяха толкова интензивни или продължителни, колкото през последните години, въпреки джобове на рекордни жеги на места, включително Скандинавия и Франция.

Междувременно Арктика регистрира "драматична година", изтъкна Вамборг, посочвайки лято на рекордни горски пожари в арктически Сибир, които бяха влошени от високите температури и снежна покривка под средното ниво.

Средната температура в арктически Сибир през миналата година счупи рекордите с голяма разлика от 4,3 градуса над средната в периода 1981-2020 г.

В световен мащаб "Коперник" уточни, че 2020 г. е една от трите най-горещи години в световната история, потвърждавайки констатациите, публикувани тази седмица от Световната метеорологична организация

Вчера ЕС си постави за цел да намали емисиите по-бързо през това десетилетие, а САЩ се очаква да направят същото днес, повишавайки натиска върху различни страни, включително Китай и Индия.

Понастоящем комбинираните обещания на страните са много далеч от бързо намаляване на емисиите, което според учените е необходимо, за да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса над нивата отпреди индустриалната епоха и да се избегнат най-тежките последици от климатичните промени.