Военен самолет, в който според последни данни е имало 257 души, се е разбил в Алжир, съобщават местните медии, като няма оцелели, потвърдиха от алжирското военно министерство. 

Самолетът се е разбил малко след излитането си от военновъздушната база в град Буфарик, който се намира на 30 километра югозападно от столицата Алжир, близо до Средиземно море в северната част на страната. Машината се е отправяла към град Бешар в югозападната част на страната, близо до границата с Мароко. 

14 линейки са били изпратени на мястото, а ранени хора са били откарани в болница.

На произведения в Русия самолет Ил-76 са се намирали десетки военнослужещи.

Снимки, публикувани в алжирски медии, показват гъст дим, издигащ се от мястото на катастрофата.

Министерството на отбраната на Алжир излезе с изявление, в което се посочва, че причината за катастрофата засега не е ясна и че е започнало разследване. 

Според алжирски медии 26 от загиналите са били членове на Фронт Полисарио, въоръжено политическо движение, стремящо се към независимост за контролираната от Мароко Западна Сахара.

Алжир е главният защитник на Фронта Полисарио, когото Мароко обвинява за създаването на военни постове в наблюдавана от ООН буферна зона в Западна Сахара близо до границата с Алжир.

Мароканският външен министър Насър Бурита през миналата седмица заяви, че Рабат ще предприеме всички необходими действия за защита на Западна Сахара и обвини Алжир за дългогодишния конфликт.

Тази самолетна катастрофа е най-голямата в света от гледна точка на броя на загиналите от юли 2014 година насам, когато над Източна Украйна беше свален самолет на Malaysia Airlines с 298 души на борда.

Преди четири години самолет, превозващ военнослужещи и членове на семействата им, се разби в Алжир, при което загинаха 77 души.