Продължават спасителните операции сред развалините на сгради, които се срутиха при земетресението, което отне живота на най-малко 268 души и рани стотици други на главния остров Ява в Индонезия. В неизвестност са 151 души, предава Associated Press.

Багери, камиони и друго тежко оборудване, изпратено през нощта, достигнаха най-тежко засегнатия град Чанджур, южно от Джакарта. Градът, в най-гъсто населената провинция Западна Ява в страната, е разположен близо до епицентъра на земетресението с магнитуд 5,6, което удари островната страна в понеделник след обяд.

В допълнение към загиналите, властите съобщиха, че повече от 300 души са сериозно ранени и най-малко 600 други са получили леки наранявания. Засега не е ясно колко души са в неизвестност.

В село северозападно от Чаджур, земетресението предизвика свлачище, което блокира улици и затрупа няколко къщи, като има съобщения, че 25 души все още са затрупани, каза Анри Алфианди, началник на Националната агенция за търсене и спасяване.

Тъй като болниците вече са препълнени, пациентите лежат на носилки и легла в палатки, поставени отвън, докато чакат по-нататъшно лечение.

Много от загиналите са ученици от държавни училища, които са били приключили часовете си за деня и са вземали допълнителни уроци в ислямските училища, когато сградите се срутиха, каза губернаторът на Западна Ява Ридуан Камил.

Първоначалните спасителни усилия бяха възпрепятствани от повредени пътища и мостове и прекъсвания на тока, както и липса на тежко оборудване, което да помогне за преместването на бетонните отломки. До вторник захранването и телефонните комуникации започнаха да се подобряват.

Президентът Джоко Видодо посети Чанжур във вторник, за да увери хората в реакцията на правителството за достигане на нуждаещите се.

Той обеща да възстанови инфраструктурата, включително главния мост, свързващ Чанджур с други градове, и да предостави правителствена помощ до 50 милиона рупии (3180 долара) на всеки жител, чиято къща е била повредена.

Приблизително 175 000 души живеят в Чанджур, част от планински район със същото име, населен с повече от 2,5 милиона души. Хората в тази област живеят предимно в градове с едно- и двуетажни сгради и в по-малки домове в околностите.

Страната с повече от 270 милиона души често е удряна от земетресения, вулканични изригвания и цунамита поради местоположението си върху дъгата от вулкани и линиите на разлом в Тихоокеанския басейн, известен като "Огнения пръстен".

През февруари земетресение с магнитуд 6,2 уби най-малко 25 души и рани повече от 460 в провинция Западна Суматра. През януари 2021 г. земетресение с магнитуд 6,2 уби повече от 100 души и рани близо 6500 в провинция Западен Сулавеси.

Мощно земетресение и цунами в Индийския океан през 2004 г. убиха 280 000 души в няколко страни, като повечето жертви бяха в Индонезия.