Земетресение с магнитуд от 8.8 по Рихтер разтърси Чили тази нощ. Трусът е засечен в 3.35 часа местно време.

Броят на жертвите достига 300, съобщават световните агенции.

Първоначално съобщението на Американския институт по геология беше за магнитуд от 8.3 - 8.5 по Рихтер, по-късно данните бяха коригирани на 8.8.

Епицентърът се намира на 317 километра от столицата Сантяго и е на дълбочина около 49 километра.

Земетресението е между 700 и 1000 пъти по-силно от това, разрушило столицата на Хаити Порто-о-Пренс през януари и предизвикало смъртта на над 200 000 души.

По данни на АП в столицата има срутени сгради. Засегнат е особено силно историческия център.

CNN излъчва кадри с напукани сгради, срутени стълбища и хора, които изхвърлят набързо събран багаж през прозорците, за да напуснат сградата.
Земният трус е причинил напуквания по пътища в продължение на километри, като по този начин напълно е изолирал населени места и спасителни екипи не могат да достигнат.

Най-близо до епицентъра се намира вторият по големина град в Чили Консепсион.

Международното летище в Сантяго е затворено до второ нареждане. Телекомуникационните връзки са прекъснати и затова е затруднено получаването на информация за ситуацията в страната.

Вторичен трус от 6.2 няколко часа по-късно.

Земетресението е продължило между 10 и 30 секунди.
Има повредени телефонни и интернет връзки. В няколко района на Сантяго заради труса има проблеми с електроснабдяването.

Големият трус е последван от серия вторични трусове, между които и още един силен с магнитуд от 6.2 по Рихтер.

Президентът на Чили Мишел Бачалет първоначално заяви, че загиналите от земетресението са 6 души, но предупреди, че числото на жертвите може да нарасне. Минути след това агенциите съобщиха за вече 17 жертви. Няколко часа по-късно броят на жертвите вече е 122.

Американските сеизмолози съобщават още, че е възникнало цунами. Голяма вълна с височина около 2,30 метра се е разбила в чилийския крайбрежен град Талкахуано.

Вълната е ударила града около три часа след силното земетресение. Талкахуано е един от около единадесетте чилийски крайбрежни града, които бяха ударени от вълни цунами, съобщиха от центъра.

В МВнР няма постъпила информация за пострадали българи.
Още...

Приливната вълна е достигнала почти три метра като е причинила огромни разрушения на остров Хуан Фернандес, известен повече като остров Робинзон.

Разрушенията са огромни, но все още не могат да се посочат конкретни цифри за щетите.

По рано сеизмолозите предупредиха за опасност от цунами по бреговете на Чили, Перу и Еквадор. Предупреждение за цунами отправиха и Нова Зеландия и Австралия (по източното крайбрежие).

Според учени, вълните на Хавайските острови могат да достигнат височина от 2 м.

Очаква се вълната цунами да връхлети Хаваите около 23ч. бълг. време. По данни на властите в Хавай това ще бъде най-голямата цунами в американския щат от 1964 г.

Заради реалната заплаха всички плажове на Хаваите се евакуират

В спешна готовност за евакуация заради опасността от цунами са всички тихоокеански държави, а също и в Австралия и Нова Зеландия.

Голяма вълна с височина около 2,30 метра се е разбила в чилийския крайбрежен град Талкахуано.

Извънредно положение е обявено на остров Френска Полинезия. Жителите и туристите в еквадорските Галапагоските острови бяха преместени в по-високи части, заради опасността силните вълни.

Правителството отмени извънредното положение, но според очевидци морските вълни са необичайно силни.

Чилийският отбор, представящ страната на Олимпийските игри във Ванкувър, няма да присъства на закриването им, което ще се състои утре.

Последното силно земетресение в Чили беше през 1960 година. То бе в мощност от 9.5 бала. Жертви на труса станаха 1655 души.

Припомняме, тази нощ мощно земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер беше регистрирано в Тихия океан, близо до крайбрежието на Япония.