Спасителните екипи, които работиха и през нощта, са извадили 45 души от рухнали сгради, уточниха турските власти, като броят на жертвите от мощното земетресение в петък в източната част на страната достигна 35 души, съобщава "Ройтерс".

Спасителите, работещи при минусови температури, са използвали бормашини, механични копачи и голите си ръце, за да продължат издирването на оцелели в три места във вилаета Елязъг, където удари земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер в петък вечерта .

20 загинали и 900 ранени след силното земетресение в Турция

20 загинали и 900 ранени след силното земетресение в Турция

Засегнати са вилаетите Елязиг и Малатия

При земетресението в Елязъг загинаха 31 души, а още четирима - в съседния вилает Малатия, като то беше последвано от повече от 700 вторични труса. Повече от 1600 души са ранени.

Телевизионни кадри показаха 35-годишна жена и нейната невръстна дъщеря да излизат изпод развалините в района Мустафа Паса в Елязъг, на около 550 км източно от столицата Анкара.

На спасителите, които са чули писъците им, им е отнело няколко часа, за да достигнат до тях при температури от минус 4 градуса, уточняват турските държавни медии. Съпругът на жената е сред загиналите.

Операциите по издирване и спасяване на хора все още се провеждат в три различни места в Елязъг.

Ново силно земетресение в Източна Турция

Ново силно земетресение в Източна Турция

Във вилаета Елязъг

Други провинции са изпратили хиляди спасители като подкрепление, които също така са били допълнени от стотици доброволци. Осигурени са палатки, легла и одеяла за подслон на хората, които са загубили домовете си след труса.

Властите призовават жителите да не се връщат в повредени сгради поради потенциалния риск от срутване. Властите са регистрирали 645 силно повредени и 76 срутени сгради в двете провинции.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че къщи със стоманена рамка ще бъдат бързо изградени в региона, за да осигурят жилища на пострадалите хора. Той определи земетресението като изпитание за Турция.

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Източна Турция

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Източна Турция

Десетки са загиналите и ранените