Четиридесет и един мигранти са загинали при корабокрушение миналата седмица в централното Средиземно море, които току-що са достигнали италианския остров Лампедуза, съобщи в сряда агенция Анса, цитирана от "Ройтерс", позовавайки се на разкази на оцелели.

Анса съобщи, че четирима души оцелели при корабокрушението, казали на спасителите, че са били на лодка, превозваща 45 души - включително три деца.

Лодката е потеглила в четвъртък сутринта от тунизийския Сфакс, гореща точка в миграционната криза , но се е преобърнала и потънала след няколко часа, са споделили оцелелите.

Оцелелите - трима мъже и една жена от Кот д'Ивоар и Гвинея - казаха, че са били спасени от товарен кораб и след това прехвърлени на кораб на италианската брегова охрана.

Бреговата охрана не отговори веднага на искане за коментар.

Не е ясно дали новината, дадена от Анса, е свързана с двете корабокрушения , за които бреговата охрана съобщи в неделя, като каза, че около 30 души са изчезнали от тях.

Бреговата охрана също съобщи, че е извадила 57 оцелели и две тела, на фона на съобщения в медиите, че поне една от потъналите лодки е тръгнала от Сфакс в четвъртък.

Отделно тунизийските власти съобщиха в понеделник , че са извадили 11 тела от корабокрушение близо до Сфакс в неделя, като 44 мигранти все още са в неизвестност от това потъване.

Италия е отчела около 93 700 мигранти, пристигнали по море досега тази година, според данни на вътрешното министерство, последно актуализирани в понеделник, в сравнение с 44 700 през същия период на 2022 г.

40 мигранти в неизвестност след инцидент край Италия

40 мигранти в неизвестност след инцидент край Италия

Лодка се преобърна край Лампедуза