Най-малко 448 души загинаха при опустошителните наводнения в Южна Африка, съобщи "Ройтерс". Повече от 40 души остават в неизвестност. 

Страната обяви национално бедствено положение, като отпусна 67 милиона долара за помощ, за да помогне на пострадалите от наводненията в източния град Дърбан и заобикалящата го провинция Квазулу-Натал.

Наводненията и калните свлачища, причинени от продължителни проливни дъждове, са разселили повече от 40 000 души и са унищожили близо 4 000 жилищни сгради, според официални данни. 600 училища са засегнати. Щетите са оценени на около 28 милиона долара.

Военните на Южна Африка са разположили 10 000 войници, за да помогнат в издирването и спасяването, да построят срутени пътища и мостове и да доставят храна, вода и дрехи на засегнатите.

Цистерни за вода са изпратени в райони, където достъпът до чиста вода е нарушен и екипи работят за възстановяване на електричеството.

Южна Африка беше в национално състояние на бедствие заради пандемията COVID-19 от март 2020 г. То беше отменено преди две седмици.

400 загинали и над 41 000 засегнати от наводненията в ЮАР

400 загинали и над 41 000 засегнати от наводненията в ЮАР

На 52 млн. долара се оценяват щетите от бедствието

След като щатското специално звено за разследване разкри широко разпространена корупция в държавните фондове, които трябваше да помогнат на нацията в отговор на пандемията на коронавирус, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса каза в понеделник, че "не може да има място за корупция, лошо управление или измама от всякакъв вид " в отговора на правителството.

"Като се поучихме от опита на пандемията COVID-19, ние обединяваме различни заинтересовани страни, за да бъдем част от структура за надзор, за да гарантираме, че всички средства, изплатени в отговор на това бедствие, са правилно отчетени", той казах.

Рамафоса, който посети някои от наводнените райони миналата седмица, обвини изменението на климата за безпрецедентните дъждове, най-силните от поне 60 години.

По-специално, много южноафриканци са скептични, че държавните средства за помощ при наводнения няма да бъдат отклонени от корупция.

Над 340 са жертвите на наводненията в ЮАР

Над 340 са жертвите на наводненията в ЮАР

Причинени са щети за 52 млн. долара

Няколко фирми, видни южноафриканци и благотворителни организации са заложили пари на частни организации.