Броят на жертвите от наводненията в южноафриканската провинция Квазулу-Натал нарасна до 395 в петък, съобщиха властите, цитирани от "Ройтерс".

Около 41 000 са били засегнати едно от най-тежките природни бедствия в историята на Южна Африка.

Местните власти обявиха по-рано, че очакват броят на загиналите да нарасне, тъй като до момента няколко десетки души са изчезнали. Националните сили за отбрана на Южна Африка са призовани да помогнат в спасителната операция.

Над 340 са жертвите на наводненията в ЮАР

Над 340 са жертвите на наводненията в ЮАР

Причинени са щети за 52 млн. долара

Ръководителят на градския район Етеквини Мксолоси Каунда оцени щетите от наводненията в общината и съседния град Дърбан на 52 млн. долара.

Бедствието е нарушило водоснабдяването и електроснабдяването в Дърбан и Етеквини и възстановяването ще отнеме поне седмица. Очаква се обаче дъждовете да продължат.

Според синоптиците в някои части на Квазулу-Натал са паднали повече от 450 мм валежи за 48 часа при годишна норма от 1009 мм.

Квазулу-Натал едва се възстановява от бунтовете, които избухнаха миналия юли и завършиха с най-малко 330 загинали. Насилието бе предизвикано от лишаването от свобода на бившия президент Джейкъб Зума.

Провинцията беше една от най-силно засегнатите, тъй като много предприятия бяха принудени да затворят врати след масови грабежи.

Насилие и погроми заливат Южна Африка след хвърлянето на експрезидента Зума в затвора

Насилие и погроми заливат Южна Африка след хвърлянето на експрезидента Зума в затвора

Най-малко шестима души са убити през уикенда, а 219 са арестувани