Погроми в Южна Африка в четвъртия ден от избухването на насилие в страната, предизвикано от хвърлянето в затвора на експрезидента Джейкъб Зума, но водено сега предимно от престъпни мотиви и разочарование от икономическата ситуация, информира "Франс прес".

Най-малко шестима души са убити през уикенда, а 219 са арестувани за насилнически действия, уточниха от полицията.

Властите са разположили войници по улиците днес, за да потушат насилието.

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума се предаде на полицията

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума се предаде на полицията

Миналата седмица Зума бе осъден на 15 месеца затвор заради корупция

Блокирани пътища и молове, разграбени от тълпите - местните телевизии излъчват пряко от опасни ситуации в източната провинция Квазулу-Натал, където Зума беше хвърлен в затвора в четвъртък и първите протести се разгоряха още на другия ден, обхващайки и икономическата столица Йоханесбург.

Телевизиите показват огромен стълб черен дим над търговския център "Бруксайд" в източния град Питермарицбург и погромаджии, които се втурват към входа на горящата сграда, докато други излизат с колички, пълни със стоки.

Супермаркет в град Ишоуи на трийсетина километра от Нкандла, където Зума притежава пищна резиденция, обновена с пари на данъкоплатците по време на управлението му (2009-2018 г.), беше оплячкосан, преди да пристигне полиция, която разпръсна тълпите с гумени куршуми, както стори и вчера в бедните квартали на Йоханесбург.

15 месеца затвор за експрезидента на Южна Африка Джейкъб Зума 

15 месеца затвор за експрезидента на Южна Африка Джейкъб Зума 

Първият път, в който в страната бивш президент е осъден на затвор

Камиони бяха опожарени край национална магистрала недалеч от Дърбан, голямо пристанище в Южна Африка, също и много коли в двата размирни региона Квазулу-Натал и Гаутенг. Тази нощ погромите в Йоханесбург продължиха, а полицията съобщи на сутринта за препречени пътища.

Президентът Сирил Рамапоса отправи призив за възстановяване на спокойствието в страната. "Някои без съмнение се чувстват засегнати и обхванати от гняв, но нищо не оправдава тези толкова разрушителни действия", които може да увредят още повече отслабналата икономика, предупреди той.