Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума (1942) се е предал на полицията, предаде Би Би Си. Той ще започне да излежава наказанието си заради неуважително отношение към съда.

Полицейските власти бяха предупредили 79-годишния бивш държавен глава, че са в готовност да го арестуват.

Миналата седмица Зума бе осъден на 15-месечен затвор заради неуважение към съда - причината бе, че той не се яви на делото, заведено срещу него за корупция и не представи уважителни причини за това.

Осъждането му предизвика безпрецедентна правна драма в Южна Африка.

Привържениците на Зума протестираха срещу присъдата му. Мнозинството от тях бяха категорични, че бившият президент на Южна Африка не трябва да попада в затвора.

На Зума не му върви от 2018 г. - тогава той бе принуден да подаде оставка, след като девет години бе на власт.

Първо той напусна собствената си партия - Африканския национален конгрес (ANC), но това не му попречи да запази верните си поддръжници.

Още в неделя те направиха жив щит пред двореца на Зума и обявиха, че той не бива да се предава.

15 месеца затвор за експрезидента на Южна Африка Джейкъб Зума 

15 месеца затвор за експрезидента на Южна Африка Джейкъб Зума 

Първият път, в който в страната бивш президент е осъден на затвор

Зума е известна политическа фигура - по време на апартейда е осъден и лежи в затвора. При сегашния случай е обвинен в корупция. Развитието по делото срещу него ясно показва, че в Южна Африка никой не е над закона - дори бившият президент. Докато траеше играта на нерви, около дома на Зума имаше засилено полицейско присъствие - въоръжени офицери и паравоенни формирования.