50 души загинаха при експлозия на газ във въгледобивна мина в северен Китай, съобщава Новости. Седем души се водят за безследно изчезнали. Спасителните екипи обаче продължават да работят.

Агенцията се позовава на данни на държавната телевизия.

Инцидентът станал в събота вечерта в мината Линцзячжуан в град Цзючжун, в провинция Шанси. От Новости коментират, че в тази провинция има много мини заради богатите находища на въглища.

На мястото на инцидента са пристигнали представители на държавната агенция по безопасност на работата в мините. Случаят се разследва. Полицията вече е задържала началника на шахтата, макар че към него не са повдигнати никакви обвинения.

Припомняме, че китайските шахти се смятат за най-опасните в света. Всяка година над 5000 миньори намират смъртта си под земята.

Във връзка с тази черна статистика през последните години китайското правителство се опита да реформира сектора, като закри по-малките шахти, където и стават голяма част от смъртоносните инциденти.

От друга страна обаче според наблюдатели правилата за сигурността на работа в мините се нарушават и от големите държавни мини, които работят при изключително напрежение поради непрекъснато увеличаващото се търсене на енергийни ресурси.