Най-малко 58 мигранти са загинали, а повече от 81 - спасени в неделя, след като лодка се разби в скали край източното крайбрежие на италианския регион Калабрия, съобщи ABC News.

Италианският премиер Джорджия Мелони посочи по-рано, че хората са били натъпкани в 20-метрова дълга лодка при "неблагоприятни метеорологични условия".

Лодката, превозваща мигранти от Иран, Пакистан и Афганистан, се е разбила в скали по време на бурно морско време.

До 150 души от Иран, Ирак, Афганистан, Пакистан и Сирия са били на борда.

Най-малко 20 мигранти са хоспитализирани, като един се нуждае от интензивни грижи, каза Мануела Кура, представител на правителството на провинцията. Оцелял беше задържан за разпит, след като мигранти го идентифицираха пред властите като един от трафикантите на хора, съобщи държавната телевизия RAI.

Лодка с мигранти се разби край бреговете на Италия
Обновена

Лодка с мигранти се разби край бреговете на Италия

Най-малко 43 души са загинали

Антонио Черасо, кметът на морския курортен град Кутро, каза пред италиански медии, че сред загиналите има деца, включително и бебе.

Италия е една от основните точки за кацане на мигранти, които се прекарват през централното Средиземно море от Северна Африка. Най-малко 20 333 мигранти са били убити или са изчезнали при опит за преминаване.

Експертите определят такова пътуване като едно от най-опасните в света от 2014 г. насам, според проекта за изчезнали мигранти на Международната организация по миграция.

"Това е огромна трагедия, която показва абсолютната необходимост да се действа твърдо срещу каналите за незаконна миграция", каза италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси в изявление, добавяйки, че трагедията от неделя подчертава спешността на борбата с трафика на хора през морето.