Кораб на мигранти акостира в Сицилия със 606 бежанци на борда. Корабът отпътувал от либийския бряг преди по-малко от два дни, съобщава BBC.

Бежанците са граждани на около 20 различни държави в Африка и Близкия Иток. Групите за спешна помощ казаха, че на борда е имало 241 деца и 11 бременни жени.

Настояват за спешна среща на гръцкия парламент заради засилването на бежанския поток

Настояват за спешна среща на гръцкия парламент заради засилването на бежанския поток

Ситуацията на гръцките острови е Егейско море става драматична

Много от жените, които идват от южната част на Сахара в Африка са съобщили, че са преживяли сексуално насилие. Голяма част от мигрантите като цяло са недохранени.

Петдесет души са избягали в Либия от разкъсана от войни Сирия. Но по-късно насилието поразило и Либия.

Потокът от нелегални имигранти към Южна Европа през Средиземноморието е доста под равнището от 2016 г. Все пак Италия се бори да се справи, тъй като повечето мигранти сега поемат опасния централен средиземноморски маршрут от Либия.

Снимка 317650

Източник: EPA/БГНЕС

Сред сирийците, пътували на борда на спасителния кораб Водолей, има цели семейства и две жени в деветия месец от бременността, които съвсем скоро трябва да родят.

Сега корабът е в Палермо, където мигрантите са изправени пред дълъг процес на проверка, за да определят кой от тях може законно да поиска убежище.

8 загинали и 20 изчезнали мигранти при сблъсък между кораб и лодка край Тунис

8 загинали и 20 изчезнали мигранти при сблъсък между кораб и лодка край Тунис

Други 45 са били спасени

Страните на произход на мигрантите включват Египет, Судан, Еритрея, Мали, Кот д'Ивоар, Гвинея Бисау, Нигерия, Гана, Гамбия и Йемен.

От организацията SOS Mеditerranее съобщиха, че в процентно съотношение спасените деца от този кораб са най-много досега. На кораба е имало около четири деца на всеки 10 мигранти.

"Те бягат от хаоса и общия климат на несигурност и насилие в Либия", каза председателят на групата за помощ Франсис Валат.