Местната власт на гръцките острови в Егейско море настоява в страната да се свика извънредно заседание на парламента, на което да се обсъдят проблемите с бежанския поток към страната, съобщи БНР.

Извънредната среща се изисква от кметовете на гръцките острови, към които рязко се е увеличил напливът на мигранти - Лесбос, Самос, Хоис и Кос.

В открито писмо кметът на остров Лесбос заявява, че ситуацията там е драматична. Лагерите на острова били претоварени и спешно имало нужда от адекватни мерки.

В същото време стана ясно, че броят на мигрантите, които достигат до гръцките острови, се увеличава ежедневно. Само за месец септември в южната си съседка са влезнали 4 000 бежанци, а през първата седмица на настоящия месец октромври - повече от 1 200 души. Увеличение се наблюдавало и при нелегалния вход в страната през сухопътната граница с Турция.

Спасиха 103 мигранти от изпотрошена яхта край остров Крит

Спасиха 103 мигранти от изпотрошена яхта край остров Крит

През тази година до бреговете на Гърция достигнали 15 230 бежанци

Населението на островите започва също да се стряска. По думите на местни жители островите са заплашени от бежански хаос.

Припомняме и че правителството в Гърция се съгласи на островите в Егейско море да се изградят допълнително лагери. Кметовете обаче са категорични, че на островите не трябва да се приемат още мигранти, понеже имало риск от ескалация на напрежението между местните жители и бежанците.

Дават земеделска земя на бежанците в Гърция

Дават земеделска земя на бежанците в Гърция

За 3 дни до островите Лесбос, Хиос и Самос са достигнали 650 мигранти