Гърция предлага на мигрантите безплатни земеделски земи за обработване.

Стратегията на южната ни съседка е в опит да се интегрират и задържат мигранитите, които търсят начини нелегално да преминат през границите на страната, съобщава БНР.

Безплатна земя за обработване се предлага само на бежанците, които имат официално разрешение за пребиваване от властите в страната.

За сега макар и малко, има бежанци, които имат желание да се установят в южната ни съседка. Има и частни фирми, които наемат бежанците на работа. Тези фирми получавали данъчни облекчения.

"Няма да чакаме повече", скандират сирийци пред германското посолство в Гърция

"Няма да чакаме повече", скандират сирийци пред германското посолство в Гърция

Около 60 000 бежанци и мигранти, предимно сирийци, афганистанци и иракчани, са били в Гърция повече от година

Мерките на управата в Гърция идват заради засилилият се трафик на бежанци към страната. Само за три дни над 650 мигранти са достигнали до островите Лесбос, Самос и Хиос, съобщи БНР. Бежанците пътували безпрепятствено от бреговете на Турция.

Гръцките гранични власти и европейската агенция Фронтекс извършват по няколко спасителни операции на ден, а всички мигранти, който са пристигнали на гръцките острови, остават там до разглеждането на исканията им за убежище. Тази процедура продължава близо една година.

Местните жители на остров Лесбос се оплаквали, че "островът ще потъне от бежанци". Лагерите за настаняване са препълнени и поемат много повече мигранти от предвидените места. Така например лагерът на остров Самос, който е за 700 души, към момента е поема над 2 000 бежанци.

Страни членки на ЕС връщат мигранти в Гърция

Страни членки на ЕС връщат мигранти в Гърция

В балканската страна ще бъдат разгледани подадените от мигранти молби

Полицията в южната ни съседка правела ежедневни арести по летища и фериботи. Много от бежанците в Гърция, които не получат разрешение за убежище, започвали да се крият и да бягат от властите, за да не бъдат върнати в Турция. Много от тях се сдобивали и с фалшиви документи, с които да напуснат Гърция.

Друга част от мигрантите пък се връщали обратно след задържане от полицията.

Силно се зачестило и нелегалното преминаване на бежанци през сухопътната граница с Турция. Мигрантите плащали по над 2 000 евро на трафиканти, които да ги изведат от Гърция.

Германия иска отново да връща мигранти на Гърция

Германия иска отново да връща мигранти на Гърция

Гърция е съгласна да прибере обратно някои мигранти, като жест на добра воля, а имало и "натиск" от страни в ЕС