Броят на жертвите на земетресението в Чили достигна 700 души, съобщи СиЕнЕн.

Припомняме, трус с магнитуд 8.8 по Рихтер разтърси страната в събота.

Последваха и силни вторични трусове, последният от който със сила 6,2 по Рихтер, регистриран на 109 километра североизточно от град Талка.

Много е вероятно броят на жертвите на бедствието да нарасне.

Спасителните екипи продължават да търсят оцелели сред срутилите се сгради в Чили. Властите съобщават, че стотици души са затрупани под развалините на сграда, която се събори при земетресението в Консепсион.

Земетресението засегна близо 1,5 милиона сгради. Голяма част от тях, посочва БиБиСи, са исторически постройки. Така около 90% от историческия център на град Курико е буквално сринат.  

СиЕнЕн допълва, че опустошените райони са станали обект на мародерски набези. На фона на лиспващите храни и стоки от първа необходимост, се съобщава за разбити и разграбени редица супермаркети. В помощ на полицията в района са изпратени и части на армията.

Междувременно посолството на България в Сантяго е успяло да се свърже с повечето българи, живеещи в Чили. Сред тях няма пострадали от земетресението, съобщават от дирекция "Информация и връзки с обществеността" на Министерството на външните работи.

Поради аварийната и несигурна обстановка все още не се препоръчват пътувания до Чили, посочват още от външно министерство.