Най-малко осем чешки туристи загинаха и 44 други са ранени при автобусна катастрофа на основна магистрала в Хърватия, съобщават от полицията, цитирани от световните агенции.

Инцидентът е станал около 4.00 часа тази сутрин на около 200 км южно от Загреб, на магистрала, свързваща хърватската столица с град Сплит, намиращ се на крайбрежието на Адриатическо море.

Хърватската държавната телевизия съобщи, че автобусът е прекосил металните бариери в средата на магистралата и се преобърнал в насрещното платно в близост до тунел.

Телевизията цитира очевидци, които казват, че изведнъж автобусът е започнал да се "люлее" на места от магистралата, преди да се забие в мантинелата.

Първоначалните снимки от мястото на катастрофата показват, че усуканите метални мантинели са останали по автобуса, който е паднал върху едната си страна. Наоколо се виждат тела, покрити с бели чаршафи. Сред загиналите има и едно дете.

Повечето от пострадалите пътници са настанени в болница в близкия град Госпич, а трима от най-сериозно наранените, включително две деца, са били транспортирани в Загреб с хеликоптер.

Пред хърватската телевизия лекар от болницата в Госпич съобщи, че хората, които са хоспитализирани там не са сериозно ранени, и са най-вече с фрактури на крайници и сътресение.

Магистралата е затворена за движение заради катастрофа. Причината за инцидента се разследват.