Потънал филипински танкер, превозващ 800 000 литра промишлен мазут, е изпуснал част от товара си в морето, съобщава "Франс прес".

В момента властите се борят да овладеят разлива.

Танкерът Princess Empress е отплавал от провинция Батаан, край столицата Манила, за централната провинция Илоило. Заради повреда в двигателя обаче той е потънал в бурното море край провинция Ориенталски Миндоро.

Първоначално филипинската брегова охрана съобщи, че разливът е от дизелово гориво, което е задвижвало кораба, а не от промишлен мазут от товара на кораба. Изследваните водни проби обаче показаха, че част от товара е изтекъл във водата край община Наюан, предизвиквайки безпокойство за богатия морски живот и кораловите рифове в региона.

По данни на бреговата охрана разливът се е разпрострял на 24 кв. км. Засега не е ясно какво количество дизел и промишлен мазут има във водата. Губернаторът на провинцията Юмерлито Долор заяви, че потъналият танкер все още се търси. Според изчисленията той се намира на 460 метра дълбочина.

"Бреговата охрана ни увери, че е готова да източи нефта, след като установи местоположението. За съжаление, след два полета за въздушно наблюдение все още не можем да локализираме кораба", посочи той.

Междувременно бреговата охрана е разположила бонови заграждения в опит да ограничи разлива на нефт, и е разпръснала химикали за разграждането му.

Рибарите и туристическите оператори по крайбрежието са силно зависими от водите за препитанието си и се опасяват, че те могат да бъдат застрашени.