Броят на жертвите от трите природни катаклизма в Индонезия надхвърли 800 души, съобщава БНР, позовавайки се на световните агенции. 151 души загинаха при изригванията на вулкана Мерапи в централните части на остров Ява, съобщиха местните власти. Нарасна и броят на жертвите от цунамито, което връхлетя западните брегове на остров Суматра преди две седмици - 447 души, както и от наводненията в крайните източни части на Индонезия - 171 души.

Най-активният индонезийски вулкан Мерапи продължава да изригва, което наложи евакуацията на още 320 души. Близо 400 пострадаха, а 218 са в неизвестност. Токсичната смес от пепел, вода, пемза и обгорели отломки, която се стича по склоновете на вулкана на този етап представлява най-голяма опасност за хората. С наближаването на дъждовния сезон в Индонезия, отровните ще проникнат и в почвата и реките.

Американският президент Барак Обама ще посети Индонезия, която е държавата с най-многобройно мюсюлманско население. Той ще се опита отново да ангажира вниманието на мюсюлманския свят след ключовата си реч в Кайро през юни миналата година.

Основна тема на разговорите на американския президент с индонезийските лидери ще е сигурността и борбата с ислямистките екстремисти.