Пътнически самолет Боинг 737, пътуващ по линията Москва - Перм, се е разбил в близост до град Перм, в централната част на Урал.

Това съобщи РИА Новости.

На борда на самолета са се намирали 83 пътници, които заедно с 5-членния екипаж, се считат за загинали.

Сред пътниците на борда са били 6 деца и едно бебе.

На борда на разбилия се самолет са пътували най-малко 21 чужденци.

9-ма азербайджанци, 5-ма украинци и по един гражданин на Франция, Швейцария, Латвия, САЩ, Германия, Турция и Италия са пътували в самолета. По неизяснени засега причини трима пътници, които са имали билети за полета Москва-Перм, не са се качили на борда.

На борда на самолета е бил ген. Генадий Трошев. От май 2008 година той е съветник на руския президент.До тогава е бил главнокомандващ руските сили в северен Кавказ.

Самолетът е паднал на няколко десетки метра от жилищни домове в индустриалния района на град Перм.

Той е излетял 12 минути след полунощ българско време от московското летище Шереметиево. При приземяването си, на височина около 1 800 метра по неизвестна причина е изгубен контакт с машината.

По предварителни данни самолетът се е опитал да извърши принудително кацане, заради отказ на един от двигателите, в който е възникнал пожар.

Преди да се удари в земята на борда е имало взрив, твърдят очевидци. Те обясниха, че експлозията е била като „фойерверки във въздуха".

В резултат на катастрофата е повредена Транссибирската железопътна линия, както и част от магистрала, съобщи говорител на железниците.

Останките на самолета са разпръснати в радиус от 4 км. На земята няма тела на пострадали.

Намерена е едната черна кутия на самолета, която предстои да бъде анализирана от специалисти.

Самолетната катастрофа в Русия повдигна много въпроси за сигурността на въздушния транспорт в Русия.