Брой на загиналите при експлозията на камион цистерна в Хаити се увеличи до 90 души. Това съобщи в понеделник заместник-кметът на Кап-Хаитиен, града в Хаити, където се случи трагедията, цитиран от "Ройтерс". Патрик Алмонър обаче предупреди, че броят им вероятно ще скочи още, тъй като много от ранените са в тежко състояние, съобщи АФП.

Според него, на 13 декември водачът на камиона е загубил контрол, когато е завил, за да избегне мототакси, и впоследствие се е преобърнал. Жителите се опитали да съберат разлятото гориво, което след това избухнало.

Във вторник националните погребения ще бъдат проведени в главната катедрала на града, но там ще бъдат поставени само 25 ковчега. По-голямата част от жертвите бяха погребани малко след това в масов гроб в Кап-Хаитиен.

Експлозия на камион цистерна в Хаити изби най-малко 60 души

Експлозия на камион цистерна в Хаити изби най-малко 60 души

Местната болница е била препълнена, опитвайки се да окаже помощ на ранените

Карибската страна пострада от вълна от насилие тази година от банди, които в продължение на близо месец не позволяваха на камиони за гориво да бъдат зареждани в главните ѝ пристанища за гориво, принуждавайки много фирми да затворят. Доставките на гориво бяха възобновени миналия месец.

Правителството обяви тридневен траур за загиналите.

Офисът на ООН в Хаити заяви, че е готов да помогне на националните власти в отговора им и поднесе съболезнования на семействата на жертвите.

Бандите станаха по-мощни след убийството през юли на президента Жовенел Мойс, което създаде политически вакуум и позволи на престъпните групи да разширят територията си.