Екстремни метеорологични условия тормозят Европа, като горещи вълни и смъртоносни бури натовариха до краен предел службите за спешна помощ и жителите, а туристите търсят по-безопасни и по-хладни дестинации за летните си почивки, пише европейската редакция на "Политико".

Температурите надвишават 40 градуса по Целзий в страните от Южна и Източна Европа, като Сицилия също страда от непоносимите 46 градуса. Гърция и Малта също са обхванати от големи горещини, а някои райони, като остров Кефалония и западното крайбрежие на континентална Гърция също отчитат температури над 40 градуса.

Екстремното време доведе до горски пожари на остров Родос, където хиляди хора бяха евакуирани, за да се предпазят от опасността. Жителите на Малта бяха принудени да се справят с продължителни периоди на прекъсване на електрозахранването, оставайки без хладилници, вентилатори и климатици.

Организацията на Съвета на Европа за реагиране при извънредни ситуации предупреди за червен код за тревога заради високи температури над Южна Италия, Югозападна Хърватия и Западна Сърбия.

Изменението на климата играе ключова роля в екстремните метеорологични явления. Средната глобална температура нараства, като тази година бе отбелязан най-горещият юни в световен мащаб и най-горещият ден на 6 юли. Експерти предупреждават, че горещите вълни могат да представляват значителен риск за здравето, особено за възрастните хора и хронично болните. Здравните органи призовават хората да вземат предпазни мерки и да следват указанията на Световната здравна организация.

Туристите вече променят летните си планове, търсейки по-безопасни и по-хладни дестинации, като Чехия, България, Ирландия и Дания, които отчитат скок на популярност. Средиземноморските дестинации, обхванати от горещи вълни и бури, обратно, виждат спад в посещенията си.

Европа се задъхва от все по-честите екстремни метеорологични условия, които подчертават неотложната необходимост от действия срещу изменението на климата и предпазване на човешкото здраве и околната среда.

ООН: Светът да се готви за все по-горещи вълни

ООН: Светът да се готви за все по-горещи вълни

Предупреждението идва, докато милиони хора в Северното полукълбо се борят с рекордно високи температури