Докато милиони хора в Северното полукълбо се борят с рекордно високите температури, ООН излезе с предупреждение, че може да има все по-тежки горещи вълни, съобщава Анадолската агенция.

"Виждаме непрекъснато нарастване на честотата, продължителността и интензитета на горещите вълни", заяви Джон Неърн, старши съветник в Световната метеорологична организация.

"Тези събития ще продължат да нарастват по интензитет и светът трябва да се подготви за по-интензивни горещи вълни", посочи той на брифинг на ООН в Женева.

Относно смъртните случаи, свързани с жегите, Неърн отбеляза, че съгласно скорошно проучване миналото лято в Европа е имало 60 000 повече смъртни случая поради екстремни горещини.

3 юли е най-горещият ден, регистриран някога

3 юли е най-горещият ден, регистриран някога

Средната глобална температура достигна 17,01 градуса по Целзий

Той уточни, че тази цифра се отнася само до Европа, но допълни, че горещите вълни стават все по-разпространени в света.

Неърн подчерта, че Европа има "някои от най-добрите системи за ранно предупреждение и здравни планове за действие при горещини в света".

"Така че можете да си представите за какви числа вероятно ще става дума в световен мащаб", предупреди той.

2023 г. може да е най-горещата година в историята на света

2023 г. може да е най-горещата година в историята на света

Очаква се завръщане на метеорологичния феномен Ел Ниньо

По негови думи нарастването на едновременните горещи вълни около Северното полукълбо се е увеличило шест пъти от 80-те години на миналия век, като не се отчитат признаци за намаляване на тази тенденция.

Към момента юли и август са най-критичните месеци за екстремни горещи вълни.

Вчера Световната метеорологична организация съобщи, че може да бъдат регистрирани нови рекордно високи температури, тъй като интензивни горещи вълни обхващат южната част на САЩ, Средиземноморието, Северна Африка, Близкия изток и някои страни в Азия.

Невиждани над 52°C измериха термометрите в Китай

Невиждани над 52°C измериха термометрите в Китай

Нов рекорд в страната, където само преди шест месеца температурите паднаха до -50°C