Светът може да отчете нов среден температурен рекорд през 2023 г. или 2024 г. заради изменението на климата и очакваното завръщане на метеорологичния феномен Ел Ниньо, съобщава "Ройтерс".

Според климатолозите след три години на климатичната фаза Ла Ниня в Тихия океан, която обикновено понижава леко температурите в световен мащаб, по-късно тази година светът ще преживее завръщане към Ел Ниньо - по-топлия аналог.

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, вследствие на което температурата на повърхността на океана се покачва.

"Ел Ниньо обикновено се свързва с рекордни температури в световен мащаб. Все още не е известно дали това ще се случи през 2023 г. или 2024 г., но според мен е много вероятно", заяви Карло Буонтемпо, директор на Програмата "Коперник" на ЕС в областта на изменението на климата.

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Изследовател от ЕК проверява данните до XVI век

По негови думи климатичните модели предполагат връщане към условията на Ел Ниньо в края на бореалното лято и възможността за развитие на силен Ел Ниньо към края на годината.

Най-горещата година в света досега беше 2016 г., като тя съвпадна със силната фаза на Ел Ниньо. Изменението на климата обаче е подхранвало екстремни температури дори в години без това явление.

Последните осем години бяха най-горещите в света и са показателни за по-дългосрочната тенденция на затопляне, предизвикана от емисиите на парникови газове.

Фридерике Ото, старши преподавател в Изследователския институт "Грантъм" по въпросите на изменението на климата и околната среда към Лондонското училище по икономика, заяви, че температурите, подхранвани от Ел Ниньо, могат да влошат въздействието на изменението на климата, което страните вече изпитват, и да доведат до тежки горещи вълни, суша и горски пожари.

Топенето на леда в Антарктика ще забави вертикалните океански течения

Топенето на леда в Антарктика ще забави вертикалните океански течения

Ново изследване показва риск за океанските хранителни вериги

"Ако Ел Ниньо се развие, има голям шанс 2023 г. да бъде дори по-гореща от 2016 г., като се има предвид, че светът продължава да се затопля, а хората продължават да горят изкопаеми горива", отбеляза той.

Учените "Коперник" днес публикуваха доклад, в който се оценяват климатичните екстремни явления, които светът преживя през 2022 г. - петата най-гореща година в историята.

През миналата година Европа преживя най-горещото лято в историята си, а предизвиканите от изменението на климата екстремни дъждове причиниха катастрофални наводнения в Пакистан. През февруари пък равнището на морския лед в Антарктика спадна до рекордно ниско ниво.

Средната глобална температура в света понастоящем е с 1,2 градуса по-висока, отколкото в прединдустриално време.

Въпреки че повечето от големите източници на емисии в света обещаха да намалят нетните си емисии до нула, глобалните емисии на въглероден диоксид през миналата година продължиха да нарастват.

Европа изпраща най-горещото лято в историята си

Европа изпраща най-горещото лято в историята си

Рекордни температури са отчетени през август 2022 г.